De podotherapeut werkt in Locatie De Elsbeek en in Locatie De Hagen te Hengelo.

 

Wat is podotherapie?
Podotherapie wordt bedreven door podotherapeuten.
De titel “podotherapeut” is een beschermde titel. De opleiding tot podotherapeut is een 4-jarige fulltime HBO opleiding. Wij bieden podotherapie aan in Fysio Hengelo.


Behandeling

podotherapie hengelo
Onze podotherapeut bij Fysio Hengelo behandelt mensen met voetklachten en/of klachten aan het bewegingsapparaat, die voortvloeien uit een afwijkend functioneren van de voeten.
Een podotherapeut behandelt veel verschillende klachten met als doel: het opheffen, verminderen of compenseren van stoornissen in het functioneren van het steun- en bewegingsapparaat, voortkomend uit afwijkingen in de voet(stand), alsmede behandeling van huid en nagels, indien er sprake is van een pathologie.

De binnen de podotherapie gehanteerde therapie bestaat uit het aan de voet toepassen van corrigerende of beschermende technieken, zoals ortheses, schoen- en zoolcorrecties, alsmede het adviseren van patiënten teneinde voetaandoeningen (èn aandoeningen aan het bewegingsapparaat die vanuit de voet kunnen ontstaan) te voorkomen en te bestrijden.

Specialisatie

De podotherapeut van Fysio Hengelo heeft een contract voor Diabetes Ketenzorg. Een belangrijk aspect binnen de podotherapie is het behandelen van risicopatiënten en het geven van voorlichting (preventie). Tot de risicopatiënten behoort o.a. de grote groep diabetes-mellitus patiënten. Podotherapeuten zijn de beroepsbeoefenaren die daar speciaal voor opgeleid zijn. De behandeling van diabetische voeten vindt veelal plaats in speciale voetenpoliklinieken in een ziekenhuis, waarbij multidisciplinair wordt samengewerkt en de podotherapeut is dè beroepsbeoefenaar die hierin participeert. Immers de podotherapeut bij Fysio Hengelo gespecialiseerd in het screenen en behandelen van de diabetische voet, waarbij wondbehandeling een zeer belangrijke plaats inneemt.

Een diabetisch voetenteam kan bijvoorbeeld bestaan uit een:
podotherapiefysiohengelo
– podotherapeut
– diabetesverpleegkundige
– internist
– gipsverbandmeester
– orthopedisch schoenmaker

Er zijn ook andere samenstellingen mogelijk, dit kan per voetenpolikliniek verschillend zijn.

Podotherapie Hengelo is er voor:
•   specifieke voetproblemen bij kinderen
•   standsafwijkingen van tenen/nagels
•   overbelastingsklachten
•   vermoeidheidsklachten
•   sportblessures
•   klachten aan het steun- en bewegingsapparaat zoals knie, heup en rugklachten
•   klachten bij diabetes-mellitus (suikerziekte) en reuma
•   ulcera (wonden) bij diabetes-mellitus patiënten
•   ingegroeide nagels

Daarnaast wordt uiteraard voorlichting gegeven ter voorkoming van diverse klachten.

Kwaliteitseisen
podotherapie hengelo 2
Podotherapeuten dienen gekwalificeerde beroepsbeoefenaren te zijn. De Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP) stelt daarom een aantal eisen aan haar leden en heeft een aantal kwaliteitsprojecten ontwikkeld.   Alleen podotherapeuten kunnen lid worden van de NVvP, dat wil zeggen dat men in het bezit moet zijn van een diploma dat behaald kan worden aan Fontys Hogeschool of Saxion Hogeschool. Deze hogescholen zijn daartoe wettelijk door de Minister aangewezen.

Onze podotherapeut binnen Fysio Hengelo is Astrid Bode, voor meer informatie: www.astridbode.nl

Schrijf je in voor Fysio Hengelo Tips